Nuffnang

Pages

Saturday, 28 May 2011

6
Komen
Nak kawin...... Ada Duit ke......?

Sumber gambar :  Google

Nak kawin ada duit ke tak... ?  orang bujang yang dah cukup haul tu mesti pening kepala bila pikir pasal hantaran.  Betul tak...

Mana tidaknya... hantaran makin hari makin melambung...makin tinggi pelajaran anak, makin mahal lah juga hantarannya.... bak kata orang... macam nak jual anak...(tak kooott...)

Pada musim cuti sekolah inilah, ramai yang mengambil kesempatan untuk melangsungkan perkahwinan mereka dan sudah pastilah kerja kahwin ni tak lengkap kalau tak diadakan kenduri kahwinnya yang ‘grand’ dan meriah…  

Tau tak kenapa hantaran makin naik ikut pasaran....

Semua orang tau.....


*   Dengan jemputan melebihi dari 1,000 tetamu....

*   Makanan yang disediakan kebiasaannya menggunakan khidmat
     katering... (tak ada orang nak mengendalikan dalam
     hal-hal makanan.....)


*   Pelamin....(ala-ala pelamin diraja)

Sumber : Google  (persandingan diraja)


*    Gambar....guna khidmat fotografer pro
      dengan videonya....gambar pra-wedding pon ada, zaman la ni...

*    MakAndam...guna khidmat makeup artis  (baru la glamer...)

*    Keluarga / penanggah pon nak pakai sedondon dan ikut
      warna tema .....

*    Persembahan tarian depan pengantin....

*    Khemah pon satu hal jugak.... kalau dah jemputan lebih 1,000
      khemah perlu ada 7 - 8 buah... dengan
      berkerawang-kerawang, bertirai-birai bagai....

Semua tu... perlu duit yang beribu-riban...

Gembiranya hanya sehari dua tetapi bebanan yang ditanggung akibat hutang yang tinggi bagi menampung majlis tersebut boleh menjadi igauan ngeri buat pasangan dan keluarga pengantin..


Apa kata ikut check-list nih...
Sumber : ustaz.blogspot.com
Ini cuma pendapat.... kalau kurang tepat harap maaf lah yer.....


Post a Comment

6 comments:

Ini Kisah Tia said...

yang penting bagi Tia ialah akad nikah . bila dah sah Tia jadi isteri dia , itu dah cukup bagi Tia ..

Green Apple said...

cuba elakkan pembaziran...

CouLeur de Chiqu3 said...

boleh nk buat grand2..tp tahu caranya-jimat,buat sendri ke,xsemestinye grand perlu belnaja mahal,ada tips and trick..financial management kene bagus jugak...

so xperlu buat loan,skng ni ramai sgt bile nk kawen buat loan..sgt x elok utk bina institusi keluarga gini..lebih cnderung pada permasalahan akan dtg...

klo nleh saya nk sesimple mngkin..cam omputih tu,leh buat private je..tp kita ddk kt mesia,klo xjemput ramai2 macik2 jiran mengata kata x cukop budget bagai la kan..demm..i hate those mind !!

kenduri2 ni sbnarnye ibarat kumpol ahli2 family je lebihnye..kwn2 brpa kerat sgt pon yg boleh dtg..


*saya nk simple2..nmpak grand tp within my budget..sbb byk benda sy dah adik2 boleh buat..yang penting boleh CUT COST !!

Green Apple said...

betul tu couleur de chiqu3...
kalau sediakan sendiri, lebih jimat dan x perlu buat loan yg akan membebankan hingga dah beranak pinak nanti...

Muhammad Burn said...

tapi tu lah, makanan tak sedap, kompem kena kutuk... jmputan tak ramai pun org kutuk. hantaran rendah, jadi perbualan org. apa nak jadi...

mazrul ramzi mokhtar said...

Yes btul2..sokong pengurusan ekonomi yg terbaik dlm perancangan berkahwin..sesuatu walimatulurus yg berkat itu adalah mudah dan dipermudahkan..

Ingat Selalu Dihati...

Get this commentators widget

Tinggalkan jejak kat sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...