Nuffnang

Pages

Monday, 8 August 2011

32
Komen
Wang, Duit, Fulus, Ongkos, Pitih dan sebagainya


foto pinjam dr en google

Saya nak cerita pengalaman seorang kawan kira-kira 5 tahun lepas...

Pernah tak rakan2 mengalami kejadian wang yang dikeluarkan di mesin ATM di setesen minyak atau di pasaraya terkeluar dengan keadaan yang diluar kebiasaan...

Al-kisahnya, seorang rakan telah mengalami kejadian yang sangat menyeronokkan ni... (kalau lah saya yang kena... hehehe..) bestnya...

Dia tekan jumlah wang yang nak dikeluarkan sebanyak RM210....tapi yang dia hairan, duit tu keluar seperti tidak lurus tersusun, tetapi tersangkut-sangkut.... banyaknya... dia pon jadi panik tak tentu hala... kenapa mesin ni mengamuk tak pasal-pasal....banyak sangat dia muntahkan duit...  bila dia kira jumlahnya hampir RM2,000.00.  Hahahaha... 

Kalau terkena pada anda, apakah yang akan anda lakukan.... (soalan cepumas ni...) 
a.  guna duit tu belanja sakan, beli baju, kasut dan handbeg....
b. simpan selama setahun... kalau pihak berkenaan tuntut baru serah...
c. report terus pada bank yang berkenaan... (tapi belum tentu anda dapat habuan atau tak.. hehehe...- nakal...)


Post a Comment

32 comments:

ILA HonEyBuNNy said...

tak pernah alamai situasi cmtu..

waduh...banyaknya sekali keluar...rm 2000 tu..hehe

kalau ila...report kepada pihak bank la kot...xberani ambil duit yg bukan hak kita...ehhehe..nti duit kita 2 kali ganda ilg kan...huawwaw

Green Apple said...

@ILA HonEyBuNNy : lagi2 kalau jumpa tengah jalan, rasa bersalah je nak amik... hehe

-misz zela- said...

i'm having same experienced with dat incident, tp bukan yang menguntungkan.....merugikan lagi adalah..huhu..duit sy keluar diluar kebiasaan, dimana keadaan duit terkoyak2 akibat tersngkut pd mesin atm..sedih je...then terus bt repot kat bank...

Green Apple said...

@-misz zela- : sedihnya... kadang2 mungkin susunan tak berapa betul...

pena rozie said...

serah jer.. Bukan hak kite pun. mane tau ade rezeki yang lain lak.

sop said...

ada ker jd cam tu?
kalau sop, akan jd budai baik iaitu neyerahkan duit itu pada kedai.. belanjer.. huhhu

Green Apple said...

@pena rozie : betul3... lebih afdal...

Green Apple said...

@sop : kebetulan hari tu mesin atm tu rosak agaknya...

yusuf Laili said...

Salam;
kalau aku,aku enjoy seakan..!!

ku-cit said...

rezeki terpijak ni..heheh

senyumSOYA said...

kawan saya penah dapat rm 50..heheheh
tapi dia pulangkan balik..^^~

rara pinkmafia said...

hmmm ntah lah kan,sbb mcm tak mungkin terjadi kat i =) kalo dpt,joli lah.eheheh

Dorris Angel said...

wah...best tu..boleh p shoping..hehehe...(mood nakal)...jgn bank minta balik sudah.

ArulchelseA said...

dapt ke aku..best..raya sakan..kih kih khi

jaya jr said...

haha..banyok ngat pitih skali kluo RM2000..hik3

cik aisha said...

bukan hak kita...serahkn kpd phk berkenaan kembali...tak berkat n tak halal wat belanja pun...:)

iMBobo said...

kalau xsilap ikut pandangan bank, duit tu hak kita klau kita dpt..hehehehe

James Alexander said...

secara jujurnya sy jawab, sy ni kurang jujur... kalau sy dapat sy joli terus-terusan... hehehe...

puteri ain said...

haha . kalau pihak bank x leh detect amik jela . beli baju raya . hahaha ( jangan ikot )

Green Apple said...

@yusuf Laili : enjoy sakan la ye... nak raya ni... hehe :D

Green Apple said...

@ku-cit : rezeki depan mate... cer tanya iman...:D

Green Apple said...

@senyumSOYA : baiknya dia... mudah2an dia akan dpt rezeki lain yang lebih baik x semestinya duit...:D

Green Apple said...

@rara pinkmafia : sukalah ayat tu... hehe.. saya pon tengah berangan ni.. kot2 terkena kat diri sendiiri... haha... jgn mimpi lah...

Green Apple said...

@Dorris Angel : kalo bank mintak, buat bodo je lah... huhuhu

Cik Baju Kurung said...

kalau mood baik , mesti guna cara C . kalau mood jahat , guna cara A . haha :D

Green Apple said...
This comment has been removed by the author.
Green Apple said...

ArulchelseA : hahha...

cik aisha : betul tu bukan hak kita, apa lagi pulangkan lah dengan rela hati...:D

iMBobo : sukalah ayat tu bobo-i...:D

James Alexander : Betul... sangat jujur, terima kasih kerana berkata2 dgn jujur... hehe

puteri ain : hahaha... macam best je idea tu....:D

Cik Baju Kurung : ganaz juga ye cik bajukurung ni... hehe

sleeping_maniac90 said...

wah,,,
tgugat iman tgk duit bnyk2 cm tuh hak3

hira said...

minta belanja la kak. sedekah ke? hahaha :D

Green Apple said...

sleeping_maniac90 : sememangnya... tp kena istighfar banyak2... hehehe


hira : sedekah kat sape tu....:D

Anak Wak Mail said...

report je lah..sebab duit tu macam tak halal je..hik3x..

yeke aku buat camtu??haha

bunbun said...

haha report kat bank tu kot. takut tak halal je sobs.


p/s: tadi ade tanye kan camne nak buat doodle. hihi ade entry baru ni :)nnti cek oke

Ingat Selalu Dihati...

Get this commentators widget

Tinggalkan jejak kat sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...