Nuffnang

Pages

Saturday, 17 September 2011

26
Komen
Adab Berkunjung

 Assalamualaikum !!
google
Sekarang ni masih dalam musim beraya.. masih banyak lagi open house yang perlu di kunjungi.  Jika kita berkunjung ke rumah jiran atau rakan taulan, bagaimana tingkahlaku kita...
  • Beri salam atau tekan loceng
  • Jangan berdiri di muka pintu, tapi berdirilah disisi pintu, agar tuan rumah tidak terkejut... dan tuan rumah sempat untuk mengemas ruang yang sedang berselerak.
  • Bila dijemput masuk, jaga mata.! pandangan jangan meliar disekitar rumah.
  • Berbual dengan sopan dan bermuka manis, jangan menggunakan kata-kata yang menyinggung perasaan
  • makanlah makanan yang telah dihidangkan, walaupon makanan tu kita tak suka atau tak pernah makan, jamahlah sedikit, untuk mengambil hati..
  • minta izin jika ingin menggunakan tandas
manakala jika bawa adik-adik atau anak-anak, pastikan..

  • tidak menyelongkar almari untuk mencari alat permainan
  • minta izin, jika ingin meminjam alat permainan anak tuan rumah
  • ajar adik-adik duduk dengan tertib, minum atau makan apabila telah dijemput..
selepas makan
  • jika tuan rumah tiada pembantu, bantulah tuan rumah untuk mengemas bekas makanan yang telah digunakan untuk dihantar ke dapur.. pasti tuan rumah gembira..
  • ucapkan terima kasih sebelum pulang dan jemputlah tuan rumah sekeluarga untuk berkunjung ke rumah kita pula
jangan sampai tuan rumah serik nak jemput kita datang beraya..

Post a Comment

26 comments:

Chachos Cheezy Wedges said...

wahhhh!! akan mempraktikkan kejap lg... yeahhh!!
tQ for than info.. haha~~

khairul said...

kdg2 hilang sabaq dgn karenah anak2 sy nakal ni bila berkunjung ke rumah org

Anisa Hang Tuah said...

dah lame tak berkunjung kat rumah org.
em

Paris Hilton (M) said...

selalu xsmpt kemas rumah...adik slalu buat sepah je...kelam kabut nk kemas..hihi

Jasman said...

bukan g tok makan je ke...hehe

Green Apple said...

@Jasman : lelaki x payah lah gatai2 nak gi dapor, buat2 hantar pinggan.. heee

Addin said...

jom la berkunjung ke rumah addin :)

Kancil 8349 said...

info yang menarik...memang betul tu...

Elih Japahar said...

Bila diingatkan kenakalan budak2 ni terus tak ada mood mau pergi beraya...suka bermain dan menyelongkar barang org ! ish3

My Life's Journey said...

Salam pekenalan buat cik green apple ..suke umi bace entri cik green nie :). Bagus untuk dijadikan panduan ..bertuah empunya badan yang dapat cik green yang tau adat sopan kemelayuan kita :) ..chayok2!

Rara. said...

ini tips lengkap, good info :)

FarhanahAdzlan said...

sekarang ni bkan budak2 yg poblem geledah rumah..ni budak yg dah besar nk geledah rumah orang..haha=)

GaRy™ said...

betul tuh... kekadang main redah je tetamu ni.. sengalness...

Anak Wak Mail said...

info yang berguna ni..hehe..akan saya praktikkan..i.Allah..:)

sleeping_maniac90 said...

bestnye la kalo dpt pg open house..
rya taun nih x bksmptn lgi nk pg open house.. huhu

SimplySeoul said...

Ya ni pengalaman sebagai tuan rumah, kdg2 heran juga anak2 dia nak membongkar almari perhiasan tu tapi mak dia buat tak tau je. Kita yg nak menegur pun segan.

budakijaupendek said...

nice info =)

Bluewendy said...

tips yg bagus dear..=0 slalu tak bersopan klu p umh org..hik3..kadang2 terlebih sopan lak

APAN said...

bab pandangan mata meliar tu aku selalu buat tuh...kalau masuk rumah orang selalu pandang merata.tp bnyak kes bosan punya psal...semua mende aku pandang.haha...

Anyyss Shuhaimi said...

kalau tuan rumah ada ps2,jangan bg adik main ps2..nanti tak nak balik.

El-Janna said...

nice tps^^

yusuflaili said...

Salam;
bagus..untuk peringatan kita bersama.

Finaz Jaafar said...

uiihhh untung la kalau tetamu camni kan..thn ni 1st time kte dapat tetamu kanak2 dtg beraya sgt lah kurg adab..dah mkn dah bg duit pn xnk brganjak lg..dok lepak selamba tgk tv..pstu yg bestnye bbrp hr lps skmpulan bdk2 ni dtg wktu ptg pkul 6lbh kata nk beraya..tekan loceng banyak2 kali..annyoing sangat !

Finaz Jaafar said...

@Finaz Jaafar
**annoying

myhatiku said...

kebanyakn tetamu mmg suke mata meliar pandang satu persatu brg dlm rumah..hehe

AIEN NOT ALIEN said...

selalu kecoh 1 rumah kalau ada tetamu datang..

kecoh nak kemas2, adik2 suka buat sepah..hehe

Ingat Selalu Dihati...

Get this commentators widget

Tinggalkan jejak kat sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...