Nuffnang

Pages

Monday, 18 July 2011

10
Komen
Catatan di Tanah Abang, Jakarta

Kembali dari bercuti terus join segmen dulu... hehe... takut terlepas lak...  Bila dah join baru boleh update apa yang patut...

Ketika sampai di Hotel KarsaUtama, Tanah Abang yang telah di tempah lebih seminggu sebelum berangkat, reception dengan senang hati beritahu bilik penuh... abih... camana ngan booking yang dah dibuat sebelum ni... kira burn...  Suka-suka hati je cancel booking tanpa beritahu.  Tapi nasib baik ada yang checkout pada masa tu (kul 7.00 malam), walaupon bilik sempit tapi tak kisahlah...

Pada pandangan saya, Tanah Abang lebih kepada tempat untuk peniaga. Terdapat banyak kedai-kedai yang menjual secara borong.  Kalau beli hanya satu barang terpaksa bayar dengan harga yang mahal.

Tujuan datang pon untuk melihat sendiri keadaan di Tanah Abang yang dikatakan barang2 murah sangat.  Tapi rupanya kalau nak membeli-belah adalah lebih sesuai di Mangga Dua... memang banyak pilihan.  Terlalu banyak sampai rambang mata...

Paling best, untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat adalah lebih mudah dengan menaiki bajai.  Tambang murah dan lebih cepat... boleh merempit dicelah2 kereta...


Jakarta ni sangat terkenal dengan macet atau jalanraya yang sangat sesak.  Punca kesesakan seperti yang saya hadapi, dimana-mana dan tanpa mengira masa mereka memungah barangan.  Parking motorsikal pula tidak disediakan dan penunggang meletakkan motorsikal ditepi jalan hingga penuh sebahagian jalanan... berlapis-lapis dan macam kurang pengawasan.... 


Yang istimewa di Jakarta ni, pemandunya agak penyabar walaupon dalam keadaan yang sentiasa sesak.  Keadaan memang gamat dengan bunyi horn dimana-mana tetapi mereka tidak mudah marah seperti pemandu di Kuala Lumpur... Bila ditanyakan soalan tersebut kepada pak supir yang memandu bajai, katanya pemandu di Jakarta ni sudah maklumi keadaan disini dan saling toleransi.... emmmmm...
Sebelum pulang ke Kuala Lumpur saya cuba mencari ole-ole untuk dibuat kenangan seperti rantai kunci dan fretch magnetic... tapi hampa... sebelum naik flight rupanya kat airport ada fretch magnetic ni... mahal mak-aii..... selama lima hari di Jakarta duit banyak dibelanjakan untuk makanan dan tambang perjalanan sebab kami tidak menggunakan khidmat pemandu pelancong.... redah menggunakan bajai.  Insyallah akan datang lagi suatu masa nanti....

tak sabar nak ke Bandung pula pada bulan Oktober nanti....

Kenangan Yang Tak Boleh Dilupakan


Setiap kali mengunjungi toko-toko bila diberitahu datang dari Malaysia, pasti mereka akan minta titipkan salam buat Kak Ros...terlopong kejap... siapa kak ros.... rupanya kak Ros Upin dan Ipin.... berpengaruh juga siri Upin dan Ipin di Indonesia... terasa bangga...

Post a Comment

10 comments:

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


jauh perjalanan luas pandangan. syoknya merantau jauh2 tgk tempat org...

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Anak Wak Mail said...

wah..syoknya menyopping di sana!

hira said...

ole-ole untuk saya tak ada ke kak? huhu. by the way, selamat kembali ke tanah air~ :D

Green Apple said...

Blade Edge : Baru tau tempat kita jauh lebih hebat lagi... syukur...

Green Apple said...

AWM : menyoping.... tak lah murah sangat pon...

Green Apple said...

hira : tak macam tempat kita.. macam-macam yang boleh kita beli untuk kenangan...

Ezad Skytech said...

best la sesekali dpt melancong kat tempat org..heee~

Green Apple said...

eZAD : memang best... baru sedar.. negara kita lebih bersih dan lagi sistematik..

kakchik@ella said...

alahai .. bila baca n3 ni, tetiba rindu Jakarta.

Anonymous said...

I think that is one of the such a lot significant information for me.
And i'm happy studying your article. However want to observation on some general issues, The web site taste is ideal, the articles is truly great : D. Just right activity, cheersThis is a detailed source of http://alferoz.org/?q=node/23175/ which give information and facts on site

My blog post ... football kit

Ingat Selalu Dihati...

Get this commentators widget

Tinggalkan jejak kat sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...